De grootste bankoverval allertijden - Frank Krake

24-04-2022

Frank Krake is een auteur waarvan ik, sinds ik "De laatste getuige" heb gelezen, alles van wil lezen wat hij uitbrengt. Zo ook dus "De grootste bankoverval allertijden". Samen met mijn vader ging ik vrijdag 8 april naar de lezing van Frank Krake in Boekhandel Broekhuis te Almelo. Lees hieronder mijn recensie van het boek.

Samenvatting:

Een groep vastberaden verzetsvrienden in het kleine Twente zijn van plan om een bankoverval te plegen. Nederland is inmiddels al vier jaar onder bezetting van de Duitsers en de verzetsgroep heeft geld nodig.

De leider van deze verzetsgroep, Derk Smoes, is een ondergedoken bankmedewerker en wordt gezocht door de nazi's. Hij krijgt de tip dat er in twee kluizen in het oosten van het land meer dan 200 miljoen gulden opgeborgen ligt.

Frank Krake is een Nederlandse auteur en ondernemer. Voor zijn boeken doet hij zelf veel onderzoek, hij schrijft het boek en hij geeft het boek vervolgens ook zelf uit. Voor De grootste bankoverval allertijden heeft hij jaren onderzoek verricht. Tijdens de lezing zegt Krake "Ik geloof zelf pas iets als ik bewijzen heb". Dit komt duidelijk naar voren in zijn boek. Hij laat geen ruimte vrij voor vragen of twijfels. Hij heeft het tot op de bodem uitgezocht en het om weten te zetten naar een zeer interessant verhaal. 


Grote onbekende bankoverval

Op vrijdag 8 april gaf Frank Krake een lezing over zijn nieuwste boek De grootste bankoverval allertijden in Broekhuis Almelo. De stad waar de bankoverval plaatsvond. Hij gaf deze avond al direct aan "Wanneer je het over de grootste bankoverval aller tijden hebt, linken mensen dit regelmatig aan het bankier van verzet, de grootste bankoverval hier in Almelo, is vrij onbekend". Voor veel mensen in de omgeving is het echter wel bekend en zo kreeg Krake van zijn vader vroeger al verhalen te horen over deze bankoverval.

Een boek waar je doorheen vliegt

De grootste bankoverval allertijden is een vrij dik boek. Het lezen ervan gaat echter heel vlot aangezien de informatie die Krake met je deelt erg interessant is en goed aangevuld wordt door (historische) foto's.

Krake weet je dan ook het gehele boek vast te houden. De vele namen en feiten vliegen je om de oren, maar omdat je als lezer alles graag te weten wil komen is dit niet storend maar juist prettig. Het geeft je het gevoel dat niks mist en je leert over een zeer interessant stukje geschiedenis.

Waar is het geld?

Deze bankoverval vond plaats in Almelo in de zomer van 1944. De Duitsers kregen destijds steeds meer stress vanwege de opkomst van de geallieerden en de Russen. Ze verplaatsten het geld van hot naar her tot het uiteindelijk dicht en 'veilig' bij de grens lag, namelijk in Almelo. Bankovervallen werden regelmatig gepleegd dus toen er gevraagd werd om extra wapens omdat er vermoedelijk een overval aan zat te komen, werd er onverschillig gereageerd. Dit hebben de Duitsers geweten! De verzetsgroep nam maar liefst 46 miljoen gulden mee, een flinke klap in het gezicht van de nazi's. Een zoektocht werd opgezet, waar heeft de verzetsgroep al dit geld gelaten?

Krake neemt je mee in het verhaal van deze verzetsgroep. Verschillende personen worden uitgelicht en de een volg je wat nauwer dan andere. Wat sterk naar voren komt is dat iedereen in deze verzetsgroep als dapper gezien kan worden en dat iedereen op zijn/ haar eigen manier een steentje bijdroeg aan het verjagen van de Duitsers. Na het lezen van dit boek kan je dan ook niets anders dan veel respect en waardering voor deze mensen voelen. Automatisch vraag je jezelf af "wat had ik gedaan in deze situatie?". Onvoorstelbare gebeurtenissen vinden plaats en Krake legt ze je allemaal op een zeer prettige manier uit.

De schrijfstijl van Krake is prettig. Ondanks dat er veel informatie gegeven wordt, blijft het vrij gemakkelijk leesbaar, goed te volgen en interessant om te lezen. Een onderwerp waar bijna niemand iets van weet maar toch interessant weten neer te zetten zonder dat het langdradig aanvoelt, is een knap staaltje schrijfwerk.

De grootste bankoverval allertijden is zeker een aanrader. Het is op de eerste plaats interessant voor mensen woonachtig in de omgeving Twente/ Drenthe en voor mensen met een interesse in de Tweede Wereldoorlog. Maar het is ook zeker interessant voor de mensen die graag over geschiedenis lezen en verhalen willen leren kennen die nog niet zo bekend zijn. 

Beoordeling: (/5)


Titel: De grootste bankoverval allertijden
Auteur: Frank Krake
Uitgeverij: Uitgeverij Achtbaan (eigen uitgave)
Uitgave: Maart 2022
ISBN: 9789082476453
Aantal pagina's: 440

© 2020 Meer boeken blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.