De ontvoerde schat - M.G. Leonard & Sam Sedgman

29-12-2021

Nadat ik "De Juwelendief" las, wist ik direct dat ik deel twee en drie ook graag wilde lezen. Deel twee heb ik kunnen kopen van een bon voor mijn verjaardag, deel drie ligt klaar als recensie exemplaar. Lees hieronder mijn recensie van "De ontvoerde schat", deel twee in de "Dader op het spoor" serie. 

Samenvatting:

Alex vond het avontuur met zijn oom Ben op de Hooglandenexpres zo ontzettend tof, dat hij graag een tweede keer met oom Ben mee wil. Zo gezegd, zo gedaan. Alex mag een reis maken in de California Comet. Dit is een iconische treinreis van Chicago naar San Francisco. Met deze trein reizen ook miljonair August Reza en zijn dochter mee.

Net zoals in deel één weet Alex snel vrienden te maken. Samen hebben ze veel plezier in de trein en Alex leert hoe toveren werkt. Alex leert ook de dochter van de miljonair kennen, maar haar gedrag is soms een beetje vreemd.

Op een gegeven moment verdwijnt de dochter van de miljonair, ze is waarschijnlijk ontvoert. Ondanks dat haar gedrag een beetje gek was, besluit Alex om op de zaak te duiken. Samen met zijn nieuwe vrienden gaan ze op onderzoek uit en proberen ze te achterhalen wie de dochter van de miljonair ontvoert heeft. Wanneer er steeds een tand teruggevonden wordt, begint de spanning op te lopen. Zullen Alex en zijn vrienden deze zaak op kunnen lossen? 


Spoorwegen en misdaad

Deel twee is net zo heerlijk als deel één. De beschrijvingen zijn weer detailrijk, de vriendschappen weer hartverwarmend en het verhaal is weer spannend.

De opbouw van het verhaal is weer leuk gedaan. Alex begint met een rustige treinreis en heeft er dit keer ook echt zin in. Zijn tekenblok is mee, maar zijn game toestel heeft hij thuis gelaten, hij wil namelijk zoveel mogelijk genieten van de treinreis zelf.

Wanneer de dochter van de miljonair wordt ontvoert kan hij echter niet anders dan zich bemoeien met de zaak. Aangezien Alex heel gauw beelden kan vastleggen op papier, ziet hij dingen die anderen over het hoofd zien. Hierdoor heeft hij sneller door hoe de vork in de steel zit. Echter is hij maar een kind en wordt hij dus niet geloofd door de volwassenen. De frustraties die dit opleveren zijn heel overtuigend en komen realistisch over.

In het verhaal komt ook naar voren hoe onbedacht kinderen zijn van gevaar en dat maakt het verhaal ook een stuk realistischer. Naast dat ze zich bezig houden met de zaak, zijn er ook veel 'kinderproblemen' waar ze tegenaan lopen. Zo zijn ze bijvoorbeeld niet eerlijk tegenover oom Ben, omdat zij verwachten dat hij boos zal worden.

De schrijfstijl van M.G. Leonard en Sam Sedgman is net zoals in deel één erg fijn. De opbouw is prettig, de zinnen lopen soepel in elkaar over en het leest 'als een trein'. Het verhaal wordt daarnaast steeds spannender. De ontknoping van het verhaal vond ik origineel bedacht en erg leuk gedaan.

M.G Leonard kennen we van haar debuut in 2016 met "Keverjongen". Voordat ze begon met schrijven, studeerde ze Engelse literatuur. Naast dat ze boeken schrijft, is ze werkzaam als producent voor het Engelse Nationaal Theater. Sam Sedgman woont in Loden en heeft met "De Juwelendief" zijn eerste award-winning serie te pakken. Naast zijn schrijverswerk is hij een digital producer, ook voor het Engelse Nationaal Theater.

De illustraties in het verhaal, die zogenaamd door Alex zelf worden getekend, zijn ontworpen door Elisa Paganelli. De tekeningen zijn in het zwart-wit en geven de indruk dat het inderdaad zelf gemaakte tekeningen zijn, wat in dit verhaal erg belangrijk is. De details die erin voorkomen, zoals wanneer de trein getekend is, zijn erg mooi gedaan.

Het verhaal is uitstekend vertaald door Marce Noordenbos, de originele titel is Kidnap on the California Comet.

Beoordeling: ⭐⭐⭐⭐⭐ (/5)


Titel: De ontvoerde schat
Originele titel: Kidnap on the California Comet
Vertaald door: Noordenbos, Marce
Auteur: Leonard & Sedgman, M.G & Sam
Uitgeverij: Fontein jeugd
Uitgave: februari 2021
ISBN: 9789026149351
Aantal pagina's: 224

© 2020 Meer boeken blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.