De tweeling van Auschwitz - Eva Mozes Kor

08-10-2021

Oorlogsboeken en dan met name de holocaust boeken vind ik altijd erg interessant om te lezen. Al vind ik dat niet de juiste omschrijving, want het blijft erg heftig om te lezen wat er zich toen allemaal heeft afgespeeld. Toen ik dit boek voorbij zag komen wist ik direct, deze moet ik gewoon lezen. Dankbaar ben ik dan ook, dat ik het boek heb mogen ontvangen als recensie exemplaar. 

Samenvatting:

Dit boek verteld het verhaal van Eva en Miriam Mozes, tien jaar oud toen ze aankwamen in Auschwitz. Toen nazi's zagen dat het hier om een tweeling ging, werden ze direct gescheiden van de rest. Dr. Mengele had veel interesse in tweelingen en zo werden Eva en Miriam onderdeel van zijn onderzoeken. Eva en Miriam overleefde de experimenten, de gruwelen van het kamp, de bevrijding en de barre tocht naar huis toe. In "De tweeling van Auschwitz" verteld Eva haar kant van het verhaal.

Eva Mozes Kor was een Amerikaans-Roemeense holocaustoverlevende. Zij is vooral bekend omdat zij pleitte voor vergevingsgezindheid richting de nazis's. Op 4 juli 2019 is ze overleden, in Krakau Polen.


Aangrijpend

Hoe meer Holocaust verhalen je leest, hoe vaker het voorkomt dat een aantal zaken overeen komen. Toch heb ik bij dit boek weer nieuwe dingen ontdekt en heb ik weer vol met verbazing zitten te lezen.

Het verhaal is enorm aangrijpend maar erg mooi omschreven. Het leest daardoor vrij gemakkelijk weg. De levenswil die Eva door het hele boek uitstraalt is enorm bijzonder. Een vrouw die zoveel verschrikkelijks mee heeft gemaakt en dan kan pleitten voor vergeving voor de nazi's, ik vind het maar bijzonder. Ze komt hierdoor op mij over als een hele krachtige vrouw en ik denk ook dat dit hetgeen is wat haar en haar zusje Miriam door hun kampjaren heeft getrokken.

Naast dat er interessante informatie in staat, wat makkelijk te lezen is (ook voor mensen die net beginnen met het lezen van Holocaust verhalen), wordt de tekst begeleid met foto's. Het geeft een nog duidelijker beeld van hoe het in die periode was, maar maakt het wel nog persoonlijker en daarmee ook aangrijpender.

Zeker een 'aanrader' wanneer je graag verhalen over de oorlog/Holocaust leest, maar ook zeker wanneer je hier nog onervaren in bent. Dit boek is ook prima te lezen voor jongeren, aangezien de informatie duidelijk is en het boek lekker dun is.

Beoordeling: ⭐⭐⭐(/5)


Titel: De tweeling van Auschwitz
Auteur: Eva Mozes Kor
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026156250
Aantal pagina's: 256