Heb je even tijd voor mij? - Marian de Smet

10-01-2022

"Heb je even tijd voor mij?" kreeg ik als recensie exemplaar opgestuurd, waarvoor mijn dank. Lees hieronder mijn recensie van dit prentenboek. 

Samenvatting:

Billie houdt van verhaaltjes. Hij wilt dan ook graag voorgelezen worden. Als eerste gaat hij naar mama Mila. "Mama, wil jij mij voorlezen, alsjeblieft?". Maar mama Mila heeft geen tijd en zegt tegen Billie dat hij het maar aan Mama Lise moet vragen.

Zo gezegd, zo gedaan. Maar helaas... Mama Lise heeft ook geen tijd. Mama Lise zegt, vraag het maar aan je zus. Billie hoort echter op de gang al dat zij druk aan het gamen is. Toch vraagt hij even of ze wilt voorlezen, maar het antwoord is nee.

Wat nu? Billie wilt graag voorgelezen worden, dat is veel gezelliger dan alleen lezen. Maar niemand heeft tijd. Hij komt met een plan. Zijn mama's halen altijd alles in de supermarkt, dan kan hij er vast ook wel tijd kopen.

Vol goede moed gaat Billie op pad om tijd te kopen in de winkel. In de supermarkt heeft hij echter geen succes. Zal het hem lukken om tijd te kopen, in de klokkenwinkel? 


Onrealistisch beeld

Wat natuurlijk als eerste opvalt is dat het een gezin is bestaande uit twee mama's met twee gekleurde kindjes. Erg leuk om dit eens in een prentenboek te zien en om te zien dat dit genormaliseerd wordt. Ondanks dat het opvallend is, wordt het er helemaal niet dik boven op gelegd en ligt de focus van het verhaal echt op Billie en zijn probleem met tijd.

Het verhaal zelf vind ik een beetje onrealistisch voor kinderen. Billie probeert tijd te kopen in de winkel, maar we weten natuurlijk allemaal dat dit niet mogelijk is. Wanneer Billie thuis komt wordt er erg makkelijk gedaan over tijd vrij maken voor elkaar. Uiteraard is het belangrijk om tijd vrij te maken voor je geliefden, maar ik heb altijd geleerd dat als volwassene bezig zijn, zij niet altijd direct kunnen stoppen met hetgeen waar ze mee bezig zijn. Ik vind daardoor het beeld dat het hele gezin ineens wel tijd kan vrijmaken voor Billie onrealistisch.

Het einde van het boek vind ik wel heel erg tof gedaan en ook zeker humoristisch. Dit toont wel heel duidelijk en realistisch hoe kinderen kunnen zijn. Om het verassend te houden moet je zelf het boek maar lezen, om erachter te komen wat hier zo leuk aan is.

"Heb je even tijd voor mij?" is geschreven door Marian De Smet. De schrijfstijl is prettig en goed te begrijpen, waardoor het makkelijk te volgen zal zijn voor jonge kinderen. Marian is een Belgische kinderboeken schrijfster, we kennen haar al van "De woorden van zijn vingers" en "Rotmoevie", die beide bekroond zijn.

De illustraties zijn gemaakt door Marja Meijer. Het mooie aan deze illustraties is de afwisseling. Op de ene bladzijde kan je een prent vinden waar je van alles kan ontdekken, terwijl op een andere pagina de rust terugkeert en weer gefocust wordt op het verhaal. Zo is bijvoorbeeld de pagina met mama Lise heel rustig, maar valt er veel te ontdekken op de pagina waar Billie in zijn kamer zit. Marja Meijer is een Nederlandse illustrator en heeft al een flink lijstje aan geïllustreerde boeken op haar naam staan. Het eerst boek waar we haar ontwerpen konden bewonderen was "De gouden gans".

Beoordeling: ⭐⭐⭐ (/5)


Titel: Heb jij even tijd voor mij?
Auteur: Smet de, Marjan
Illustrator: Marja Meijer
Uitgeverij: Luitingh Sijthoff
Uitgave: November 2021
ISBN: 9789024594016
Aantal pagina's: 32

© 2020 Meer boeken blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.