Korniev - Kobe Lecompte

13-07-2020

Eventjes terug kreeg ik via Instagram een berichtje met de vraag of ik "Korniev" wilde gaan lezen en recenseren. Vervolgens heb ik opgezocht waar het over zou gaan en was ik direct geïnteresseerd. "Korniev is geen boek voor iedereen", was het eerste wat ik las. Dus wilde ik weten waarom het geen boek voor iedereen is. Hieronder lees je mijn recensie.

In dit boek lezen we vanuit het perspectief van een vlieg. Dit maakt het boek al heel anders dan andere boeken, want zeg nou zelf, hoeveel boeken heb jij gelezen met een perspectief vanuit een vlieg?

In dit boek lees je verschillende verhalen. De vlieg volgt Bartòk en de broers Otis en Tibor. Zij maken beide van alles mee en de vlieg verteld wat er te zien valt. Maar ook wat hij ervan denkt. De verhalen gaan over heftige onderwerpen, denk aan verwaarlozing en mishandeling, misbruik en het vertrouwen hebben in (andere) mensen.

Hoe verder je in het boek komt, hoe beter je gaat begrijpen waar de titel voor staat. Dit gebeurd aan de hand van de verschillende verhalen en de situaties waar de personages zich in bevinden.

"Laat het kind de wereld zien zoals het in al zijn eenvoud kan zijn. Laat het kennismaken met de schoonheid en laat het spelen op de wereldse koer. Schenk liefde zonder pijn."

Allereerst is de cover een plaatje om naar te kijken. De cover zal in een boekhandel ook direct mijn aandacht trekken. Ik vind het er heel interessant uitzien en dat maakt het dat ik eigenlijk direct geïnteresseerd ben in waar het boek over gaat. Dat vind ik een groot pluspunt aan een boek, want als ik heel eerlijk ben, pak ik een boek minder gauw op wanneer een cover mij niet aanspreekt.

De inhoud heb ik wat gemengde gevoelens over. De verhaallijnen die je volgt vond ik persoonlijk niet heel interessant om te volgen. Na mijn gevoel gingen de situaties van de hak op de tak en vond ik bepaalde situaties een beetje 'gek', als in dat ik het verhaal een beetje vreemd vond en het mij daarmee ook niet aansprak.

Maar, er is een maar.... Kobe heeft namelijk een hele mooie poëtische schrijfstijl. Een aantal zinnen zijn érg mooi geschreven en maken het dat je wel graag verder wilt lezen om te zien of er nog meer van die mooie zinnen in voor komen. Ondanks dat Kobe een Belgische auteur is, is de schrijfstijl goed te volgen. Wat ik ook mooi vind is dat Kobe zelfs in heftige situaties een pakkende, maar ook grappige zin weet te schrijven. Dit maakt het lezen van de heftige onderwerpen heel anders dan bij andere boeken.

Ook vind ik het erg mooi hoe de titel uitgelegd wordt in het boek. Steeds krijg je weer een stukje meer informatie waardoor je het alsmaar beter gaat begrijpen en waardoor je de titel mooi en passend gaat vinden.

Al met al heb ik dus met name genoten van de prachtige én grappige zinnen in dit boek. Ik geef het boek daarom:

⭐ ⭐ ⭐(3/5).

Overigens is het boek te bestellen bij het blauwe mannetje, maar nog veel leuker is om het via Kobe zijn website te bestellen. Je ontvangt hem dan (net zoals ik!) gesigneerd. Bestellen kan via hier.

"Dieren zoeken meer dan mensen. Mensen vinden meer dan dieren. Diezelfde dieren wensen minder dan mensen. Diezelfde mensen wensen meer dan dieren."

Achterflap tekst:

Korniev is geen boek voor iedereen. Het is geen roman met een klassieke opbouw. Het is evenmin een boek dat je snel even leest. Korniev is wel een boek dat je af en toe weglegt om te mijmeren over de net gelezen passages. Auteur Kobe Lecompte vraagt traagheid vaan de lezer. Kobe daagt je uit door jou te vertellen dat het boek waarschijnlijk niet voor jou geschreven is. Of ben jij net wel de persoon die zin heeft in diepgang? Ben jij diegene die meer wil lezen dan enkel een verhaal? Sla dan dit boek open en lees Korniev als een schatkamer vol verhalende diepging, psychologie en filosofie.

Korniev vertelt verschillende verhalen. centrale figuur is een vlieg die in al zijn eenvoud verschillende levens doorkruist. Hij maakt deel uit van het huishouden van Bartòk en zijn trouwe hond Lazar. Of tenminste, dat mag hij dromen, want hebben Bartòk en Lazar wel evenveel oog voor hem? Nu en dan vliegt vlieg langs de belevenissen van de broers die Otis en Tibor na de vreselijke verwaarlozing en mishandeling van hun ouders van elkaar vervreemden. Vlieg leeft mee met diezelfde Otis, die opklimt uit diepere dalen door het lezen van de Bijbel en het omgaan met zijn nieuwe vriend Wies, die het ook moeilijk heeft. Ondertussen is vlieg getuige van de ontluikende vriendschap tussen mysterieuze Bartòk en de ambiteuze professor Pertus. Vlieg leert de warmte van vriendschap kennen. Het al dan niet kunnen voelen van liefde. Teleurstelling, misbruik van vertrouwen en de kracht van het bundelen van krachten. Korniev is een bundeling van emoties, gedachten en levenslessen. Nogmaals,... een schatkamer vol verhalende diepgang, psychologie en filosofie om te ontdekken.

Titel: Korniev
Auteur: Kobe Lecompte
Uitgeverij: Partizaan
ISBN: 978 94 920 0793 3