Sjef de kliniek - Miss Moss

05-01-2022

"Sjef de kliniek" volg ik al een tijdje via Facebook. Aangezien ik zelf Paraveterinair heb gestudeerd (maar daarmee ben gestopt i.v.m. mijn reuma) heb ik altijd interesse gehad in het lezen van dit boek. Toen ik  hem tegenkwam in de bibliotheek kon ik hem niet laten liggen. Lees hieronder mijn recensie. 

Samenvatting:

Sjef is een hond, die echt heeft bestaan. Hij was voornamelijk te vinden in Dierenkliniek Lingestaart. Hij ging namelijk elke dag met de dierenarts mee.

Sjef verteld verhalen over wat er allemaal gebeurd in de dierenkliniek. Wie Sjef daar tegenkomt, waarvoor ze komen en wat van werk de dierenarts en assistent met de patiënten hebben. 


Een kijkje in de dierenkliniek

"Sjef de kliniek" wordt verteld vanuit een hond. Sjef heeft echt bestaan en Miss Moss is zelf echt een dierenarts, voor gezelschapsdieren. In dit verhaal verteld Miss Moss, via Sjef, van alles over de dierenkliniek.

Het leuke aan dit verhaal is juist dat het verteld wordt vanuit een hond. Weliswaar een hond die zijn dagen slijt in de dierenklinieken dus niet bang is voor de vrouw in de witte jas, maar toch. Sjef wordt als personage goed neergezet. Hij begrijpt sommige dingen niet en denkt regelmatig aan lekkers. Er komen in zijn karakter echt zaken naar voren waardoor je merkt dat het verteld wordt vanuit een hond, wat mooi gedaan is.

Het verhaal zelf is eigenlijk opgebroken in kleinere verhaaltjes. Met name over patiënten die Dierenkliniek Lingestaart bezoeken. De verhaaltjes gaan met name over waarom de dieren binnenkomen, hoe de baasjes zich gedragen, hoeveel stress het werk soms oplevert voor de dierenarts en gelukkig ook over hoe de dieren weer beter worden. Het leven van een dierenarts is niet alleen maar leuk en diertjes beter maken, het is ook zwaar en soms zelfs verdrietig. Dit boek toont dit erg goed.

De schrijfstijl van Miss Moss is niet erg sprekend. Het wordt vanuit een hond verteld waardoor er vaak "woeh" wordt herhaald, wat overbodig is aangezien het overduidelijk verteld wordt vanuit een hond. Daarnaast wordt je als lezer niet meegenomen in het verhaal. Sjef verteld over zijn ervaringen en dat blijft vrij oppervlakkig.

Er is daarnaast weinig opbouw in het verhaal en niet echt een rode lijn door het verhaal. Sjef stelt zichzelf kort voor aan het begin en daarna lees je over de gebeurtenissen in Dierenkliniek Lingestaart. Ik verwacht daarom dat dit verhaal niet interessant is voor kinderen die niks hebben met dieren.

De zwart-wit illustraties gemaakt door Dorien Renée zijn een leuke toevoeging aan het verhaal. Vaak zien we Sjef in beeld komen met gezichtsuitdrukkingen om een extra laag te geven aan het verhaal, waardoor je goed kan zien wanneer Sjef bijvoorbeeld verbaasd is. Je krijgt ook beelden te zien van hoe het er in de operatiekamer of behandelkamer aan toe gaat, wat erg interessant is.

"Sjef de kliniek" is een leuk kinderboek voor kinderen die interesse hebben in dieren en wellicht zelf ooit dierenarts willen worden. Ze kunnen, doordat Sjef zijn ervaringen verteld, een kijkje nemen in het leven van een dierenarts of assistent. 

Beoordeling: ⭐⭐⭐ (/5)


Titel: Sjef de kliniek
Auteur: Miss Moss
Uitgeverij: -
Uitgave: januari 2019
ISBN: 9789082232196
Aantal pagina's: 115

© 2020 Meer boeken blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.