Trots en Vooroordeel - Lisette Jonkman

21-01-2022

"Trots en Vooroordeel" is één van de wereldklassiekers die bij Blossom Books is uitgegeven. Aangezien deze vertaald is door Lisette Jonkman en ik haar schrijfstjil fantastisch vind, was ik er enorm benieuwd naar. Lees hieronder mijn recensie.

Samenvatting:

Trots en Vooroordeel gaat over Elizabeth Benneth en Mr. Darcy. Het is een romantisch verhaal dat zich afspeelt op het Engelse platteland. Voor de dochters van de familie Bennet is maar één ding belangrijk: trouwen met een man die hen goed kan onderhouden.

Wanneer Elizabeth Mr. Darcy voor het eerst ontmoet kan ze hem niet uitstaan. Hij is arrogant en verwaand. Elizabeth is dan ook vastbesloten om een grote afkeer voor hem te gaan voelen, maar of dat gaat lukken?

Lisette Jonkman kreeg de uitdaging deze wereldberoemde klassieker te vertalen naar een ietwat moderner geschreven verhaal.


Het begin van het feelgood genre

Lisette Jonkman is een Nederlandse feelgood auteur met al verschillende titels op haar naam. Trots en Vooroordeel is een boek dat haar dicht aan het hart ligt en was daarom extra spannend om te gaan vertalen en bewerken. Tijdens de boekpresentatie gaf ze aan dat dit haar eerste vertaling is, maar wellicht niet haar laatste.

Klassiek verhaal in een modern jasje

Trots en Vooroordeel is een wereldklassieker die nu, ook voor de young-adults van tegenwoordig, goed te lezen is. Het hele boek straalt een klassieke sfeer uit, maar het verhaal is goed te volgen en de zinnen zijn niet ingewikkeld. Door de gekozen benamingen, zoals bijvoorbeeld 'juffrouw', merk je dat het een klassiek verhaal is. Daarnaast is de opbouw van de relatie tussen Elizabeth en Darcy even gereserveerd als in het klassieke verhaal.

Een aantal zinnen en woordkeuzes zijn echter bewerkt, waardoor het verhaal gemakkelijk wegleest. Je hoeft niet continue na te denken over wat er staat en de zin te ontleden, waardoor het verhaal vlot wegleest. Hierdoor is het boek interessant voor de jongere generatie en kunnen zij ook een kijkje nemen in waar het feelgood genre ooit begonnen is.

Historische roman

Echter, juist doordat de relatie opbouw nogal gereserveerd is, maakt het wel dat een aantal stukken in het verhaal langdradig aanvoelen. Ik vraag mij dan ook af in hoeverre young-adults interesse hebben om dit verhaal te lezen. De relatie opbouw is heel anders dan hoe wij dit tegenwoordig kennen. Er komt veel meer aan te pas, er is veel voor de personages om over na te denken en het gaat simpelweg een stuk langzamer dan de tegenwoordige tijd.

Prachtige illustraties

Trots en Vooroordeel is niet alleen vertaald en bewerkt naar een nieuw jasje, het bevat (evenals de andere wereldklassiekers die Blossom Books heeft uitgegeven) illustraties. Deze zijn gemaakt door Sophie Pluim. Pluim gaf tijdens de boekpresentatie een uitleg over hoe ze deze illustraties maakt: Dit begint met erg veel onderzoek. Ze doet veel onderzoek naar bijvoorbeeld klederdracht in die tijd, om een zo realistisch mogelijk beeld te maken. Dit is zeker gelukt.

Trots en Vooroordeel is een boek over familie en liefde, voor het eerst uitgegeven in 1813, en tot op de dag van vandaag populair. De vertaling van Jonkman is perfect voor liefhebbers van klassieke liefdesverhalen.

Beoordeling: ⭐⭐ (/5)


Titel: Trots en Vooroordeel
Auteur: Lisette Jonkman
Uitgeverij: Blossom Books
Uitgave: December 2021
ISBN: 9789463492553
Aantal pagina's: 336 

© 2020 Meer boeken blog. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.